מחוברים
כשעשרות עובדים ממחלקות שונות עוסקים בפיתוח וקידום של יותר מ-100 פרויקטים טכנולוגיים בו זמנית, שיתוף פעולה הוא תנאי הכרחי להצלחה. שלושה עובדים מחטיבת הטכנולוגיות של ישראכרט נותנים לנו הצצה אל מאחורי הקלעים של המושג 'שותפות'. במקרה שלהם, זו לא רק סיסמה

"אני מרגיש שאני חלק ממשהו גדול"
מתן אשכנזי, מנהל פיתוח בדיגיטל, הגיע לישראכרט לפני שנה וחצי, לאחר חמש שנים כמנהל פיתוח דיגיטל בחברת ביטוח גדולה. "רציתי להתקדם וישראכרט הוא ארגון גדול עם המון אפשרויות קידום. כשהגעתי לכאן ניהלתי את המובייל בלבד ולאחרונה התפקיד שלי התרחב משמעותית: מניהול של 15 מפתחים, קודמתי לניהול שתי קבוצות פיתוח WEB ו-MOBILE. היום אני מנהל צוות של 45 מפתחים. יש כאן המון פרויקטים בתקציבים גדולים ועם ממשקים רבים, מה שהופך את העבודה להרבה יותר מעניינת".
הממשקים העיקריים של מתן במסגרת עבודתו הם מול מנהלי המוצר ומנהלי השיווק והדיגיטל שמביאים לפתחו של הצוות פרויקטים גדולים ומאתגרים מאוד, כמו בניית אפליקציה חדשה ללקוחות ישראכרט. "אנחנו נותנים שירות ללקוחות פנימיים - מחלקות בארגון המזהות את צרכי הלקוחות או צרכים פנימיים של החברה, ומביאות אותם אלינו כדי שנפתח מוצרים מתאימים". מתן מסביר. "בניית האפליקציה החדשה נעשתה במסגרת המיתוג החדש של החברה והציפייה היתה שהיא תהיה מהמובילות בשוק".
כחלק מתהליך הפיתוח מתן מספר שהמחלקה הפכה למעין חממת סטרטאפ. הוקמו כמה צוותים מעורבים עם מנהלי פיתוח, מנהלי מוצר, אנשי בקרה ו-QA, מעצבים ואנשי שיווק. "הדדליין היה פסיכי. נדרשנו לייצר אפליקציה חדשה, עם שפה ומיתוג שונים בזמן מאוד קצר. המשמעות הייתה לקחת פיצ'רים קיימים ולהפוך אותם ליותר חדשניים ומהירים, להוסיף פיצ'רים חדשים ועוד. זה פרויקט שלוקח בדרך כלל שנתיים והצלחנו לעשות את זה בשמונה חודשים!".
היום, כשהאפליקציה החדשה מובילה בדירוג אפליקציות הפיננסים בישראל, מתן טוען שההישג האדיר הזה קרה רק בזכות שיתוף הפעולה המדהים שהיה בין כל המעורבים - כ-25 אנשים שעבדו בצוותים קטנים וגם בפורום הרחב, היו בתיאום מלא והסתנכרנו כל הזמן. "בישראכרט כל אחד הוא חוליה בשרשרת גדולה" הוא מסביר, "ואני מרגיש שאני חלק ממשהו גדול. זה מדהים להגיע להישגים בעבודה משותפת".
מתן מספר שהביחד שלהם לא נשאר רק בעבודה. "בצוות שלי אנחנו מתנהלים כמו תא משפחתי. אנחנו יחד בשמחות וברגעים הקשים. ישראכרט היא לא תחנת רכבת, אנשים פה הופכים לשותפים לחיים. בשנה וחצי שאני כאן, רכשתי חברי נפש שילכו איתי עוד דרך ארוכה".

"כמו כלים בתזמורת פילהרמונית"
אווירת השותפות מאוד מוכרת גם לנטשה שומיל, מנהלת מדור הבדיקות בחטיבת הטכנולוגיות.
היא הגיעה לישראכרט לפני 18 שנה כסטודנטית לפסיכולוגיה וקרימינולוגיה. "הייתי נציגת שירות במדור הנפקות במשרה זמנית, וכשסיימתי ללמוד, בישראכרט זיהו את היכולות שלי ופשוט כיוונו אותי לקריירה טכנולוגית. שלחו אותי לקורס בדיקות תוכנה על חשבון החברה, התחלתי להוביל בדיקות פרויקטים ולאט לאט התקדמתי גם במסלול הניהולי. לאורך מסלול ההתפתחות שלי המשכתי ללימודי תואר שני במנהל עסקים מטעם החברה ובמהלך הלימודים, העשרתי את תחום הניהול שהיה גם הוא חלק נכבד מהתפקיד שלי".
כמו בכל פרויקט טכנולוגי, גם בישראכרט כולל פרויקט את שלב האפיון, בו נבדקות דרישות הלקוח; שלב הפיתוח, במהלכו צוותי הפיתוח מתרגמים את הצרכים לטכנולוגיות מתאימות; ושלב הבדיקות, בו המדור, בניהולה של נטשה, נדרש להוביל את מערך בדיקות תוכנה מקצה לקצה, כדי לוודא שהמערכת בדוקה ואיכותית כשהיא עולה לייצור. בכל פרויקט כזה, עבודת צוות וממשקים הם חלק מארגז הכלים הישראכרטי.
לאחרונה שיתוף הפעולה הזה בא לידי ביטוי בבקרה על מערכת חדשה שפותחה בישראכרט למכירת הלוואות וכרטיסי אשראי. "המערכת הזו מבוססת על כלי פיתוח חדשניים ומספקת ללקוחות העסקיים שלנו, פלטפורמה חדשנית לניהול תהליכי מכירה", נטשה מסבירה. "ניהלנו את כל מערך הבדיקות מקצה לקצה תוך ראייה רחבה ומערכתית. בחנו את הפיתוחים מבחינת ההשפעה שלהם על כלל המערכות, תוך כדי ליווי צמוד של הלקוח העסקי.
תהליך הבקרה דורש סנכרון רב מערכתי בין גורמים רבים: מנהלי פרויקטים, צוותי הפיתוח, צוותי הבקרה וגם עם הלקוחות העסקיים שנמצאים בקצה ועבורם נעשה הפיתוח" היא מספרת. "אנחנו מקיימים פגישת התנעה, פגישות תיאום, פגישות ניהול סיכונים והכל בלו"ז מאוד צפוף. זה מצליח כי אנחנו יודעים לעבוד ביחד, מבינים את המשמעות של שיתוף מידע, פידבק ודיאלוג".
במקביל לתכנית עבודה הוקם בישראכרט מנגנון סיירות שמאפשר, בין השאר, התמקדות בנושאים לקידום בטווח הקצר. "במלחמה ראינו עד כמה העבודה בסיירות עוצמתית", אומרת נטשה. "בבת אחת היו המון פרויקטים אד-הוק והרבה התאמות שנדרשו בגלל המצב החדש. ההתגייסות הייתה מטורפת. בכל הסיירות ובכל הצוותים כולם הפשילו שרוולים ועבדו בקצב מטורף כדי לעמוד בשורת המשימות החדשה שהגיעה. עמדנו בזה, בכל המחלקות. הצלחנו לספק תגובות מהירות לטובת הלקוחות בזכות עבודת ממשקים טובה, בשותפות מלאה, תוך ראיית המטרה המשותפת".
בול באמצע
בפרויקטים טכנולוגים רבי ממשקים, הדורשים מעורבות של מספר מחלקות, קיימת פונקציה שמשמשת כגורם שמחבר בין כל הממשקים.
"אנחנו בול באמצע", אומרת ליאור תלמי, אחראית על תוכניות עבודה וצוות הארכיטקטים בחטיבת הטכנולוגיות."אנחנו החולייה המקשרת בין הלקוחות הפנימיים מהחטיבות העסקיות בארגון - הצד 'החולם' שמתאר לנו את הצרכים, לבין אנשי הפיתוח במחלקות הטכנולוגיות - הצד המבצע. לכן אני אוהבת להגדיר אותנו כמגשימי חלומות".
בצוות של ליאור עובדים 10 ארכיטקטים, שתפקידם להבין את הצרכים של הגורמים העסקיים, ולתפור את הפתרון הנכון ביותר, תוך ראיה מערכתית רחבה ותוך התחשבות באילוצים ארגוניים (פרוייקטים נוספים, זמן ומשאבים) כל אחד עובד מול עשרות גורמים עסקיים ומול כל חטיבת הטכנולוגיות שמונה מעל-500 איש.
בכל שנה עולים לאויר עשרות פרויקטים אותם מוביל הצוות, מהרגע הראשון בו עולה הרעיון לפרויקט ועד להשקה שלו. בשלב הראשון אנחנו יושבים עם כל הגורמים המעורבים ומתעמקים ביחד בכלל היבטי הפרויקט, כולל ההיבטים העסקיים, הטכנולוגים, המשפטיים, הכלכליים, אבטחת מידע וכו'. אז מתרגמים אותו לתוכניות עבודה ומתחילים בפיתוח.
כל מי שנוגע בפרויקט חייב להיות שותף. ללא שיתוף פעולה של כולם, אנחנו עלולים לגלות בשלבים מאוחרים שיש חסמים כגון אבטחת מידע, או מחסום רגולטורי, ואז מחיר התיקון יכול להיות יקר מידי בכאלו פרויקטים מורכבים יש היבטים רבים, ולכן חשוב שכל אחד יהיה במאה אחוז על המשימה שלו ובמקביל ידע גם לחלוק את המידע ולשתף פעולה".
ליאור החלה את דרכה באגף טכנולוגיות לפני 24 שנים. במהלך השנים שימשה בתפקידים שונים בטכנולוגיות וצמחה לתפקידים ניהוליים. עם השנים גם הטכנולוגיה בישראכרט התפתחה, המערכות השתדרגו והצוות נותן מענה הן לעובדים והן ללקוחות בטכנולוגיות חדשותאם תשאלו את ליאור איך היא מצליחה להניע כל כך הרבה פרוייקטים עם כל כך הרבה שותפים, התשובה היא בקשרי העבודה המיוחדים. "יש פה אנשים שאני מכירה שנים", היא אומרת. "אנחנו מכירים אחד את השני, יודעים לעבוד בצוות ובזכות היחסים הקרובים האלו, העבודה מתבצעת טוב יותר. זו פשוט הרוח של המקום הזה".